Харчові отруєння та їх профілактика
опубліковано 14 січня 2022 року о 15:01

Харчові отруєння – це захворювання, які можуть бути викликані продуктами отруйними за своєю природою або хвороботворними мікробами. Кишкові інфекції проявляються раптово. Серед їх симптомів - слабкість, головний біль, нудота і блювота, болі в животі і діарея, озноб і підвищення температури тіла. Харчові отруєння мікробного походження поділяються на дві групи: токсикоінфекції та бактеріальні токсикози.

Токсикоінфекції – це отруєння, викликано мікробами, які розмножилися на продукті. До них належать отруєння, викликані бактеріями з групи сальмонел, кишкової палички та палички протея.

Бактеріальні токсикози – це отруєння, викликані отрутою, яку мікроби виділили у продукті. До них належать ботулізм та стафілококові токсикози.

Сприятливим середовищем для розвитку  мікробів є паштети, м’ясні або рибні фарші, ліверні та кров’яні ковбаси. Однак, правильна термічна обробка продуктів може забезпечити їх очищення від сальмонел, ці мікроор­ганізми стійкі до висушування, тому довго можуть залишатися на предметах вжитку.

Зазвичай, харчове отруєння мікробного походження починається гостро, через кілька годин після вживання зіпсованої їжі. Небезпечні такі отруєння через розвиток зневоднення. Бактерії та їх токсини, що потрапили в шлунково-кишковий тракт, викликають розвиток запального процесу в шлунку і кишківнику. Деякі мікробні токсини також можуть вражати серцево-судинну і центральну нервову систему.

Профілактика харчових отруєнь :

зберігати продукти харчування треба тільки у спосіб, зазначений на упаковці та у встановлений термін;

приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання вони мають проходити вторинну термічну обробку. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2-х годин;

перед приготуванням їжі та перед її вживанням не забувайте мити руки з милом і обов'язково мийте руки після відвідування туалетів;

для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;

не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново зверніться до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне.

Всі ці прості правила профілактики допоможуть Вам уникнути харчових отруєнь і зберегти здоров’я та працездатність.


Марганецьке управління

Головного управління

Держпрродспоживслужби

в Дніпропетровській області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux