Наближається осінь! Це сезон коли люди потягнуться до лісу на «тише полювання». Інтерес населення до грибів як харчового продукту дуже великий. В свіжому вигляді гриби використовують для приготування різноманітних страв, а також заготовляють про запас. Але серед грибів є багато отруйних, які можуть викликати сильні отруєння, а іноді і смерть. Це такі гриби, як бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та багато інших. Але не тільки ці гриби небезпечні. Отруйними також є старі гриби, гриби, які ростуть поблизу доріг, промислових підприємств, місць із підвищеним рівнем радіації. Ці гриби накопичують солі важких металів, свинець, радіоактивні частки. Навіть шматочок цих грибів може спричинити отруєння і навіть смерть. Слід пам’ятати, що іноді навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння, оскільки можуть містити радіонукліди - небезпечні речовини елементи, що можуть становити загрозу для печінки і мозку людей, які їх вживають. Дикорослі гриби здебільшого накопичують важкі метали, радіонукліди цезію-137 та стронцію-90. Отруєння грибами реєструються в Україні щороку.
Що необхідно знати при збиранні грибів:
Основні причини отруєнь грибами:
відсутність або недостатнє знання їстівних і отруйних грибів;
хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів;
недбалість при збиранні і заготівлі, неправильне приготування, а також недостатній контроль і нагляд за заготівлею і продажем (незнання або недостатнє знання ознак, особливостей їстівних і отруйних грибів є досить розповсюдженим явищем).
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, а також кількості з'їдених грибів.
Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили вищезазначені ознаки у своїх близьких:
Забороняється
Пам’ятайте! Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.
В зарубіжних країнах отруєння дикорослими грибами трапляються вкрай рідко, оскільки люди майже не збирають грибів у лісах. Тож, щоб бути спокійним за себе і свою родину, краще споживати печериці та гливи, вирощені у теплицях
Будьте свідомі, бережіть своє здоров’я та життя рідних і близьких вам людей:
не збирайте та не їжте дикорослі гриби зовсім. Без грибів можна прожити!